1. Få oversikt
I banken din har de fleste noe som gir en oversikt over forbruket («min økonomi el. Lign.). Her kan du etter å ha lagt inn kontantuttak og udefinerte betalinger, få en gjennomgang over hva pengene går til. Har du ikke en slik oversikt, kan du likevel velge en vanlig kontoutskrift for en måned og sortere i et regneark. Ved en oversikt over eget forbruk og utgifter, kan en lett legge inn regninger til riktig forfall. En kan spare mye i løpet av et år bare på å hindre forsinkelsesgebyrer.
2. Lag budsjett
Kan være kjedelig, men også et godt verktøy for å begrense bruk over evne. Det er lett å bruke det man har på konto til enhver tid til kontoen er tom. Så begynner vi på nytt når lønnen kommer. En har således ingenting til overs om behov for ekstra finansielle behov oppstår. Før en har kommet så langt kan det være greit med et rimelig kredittkort uten renter i en periode, slik at du kan betale tilbake neste lønning.
3. Vær i forkant
Ting skjer. Bilen streiker, huset trenger akutt oppussing, klær slites. Har du laget deg en egen buffer, kan du betale med midler som er satt av til slike tilfelle. Har du ikke kommet så langt, eller om du har flere uforutsette utgifter så kan det være hensiktsmessig skaffe et kredittkort eller forbrukslån til stormen er ridd av.
4. Egen konto for lønn
Sørg for at lønnen kommer på egen konto, slik at en kan fordele til f.eks. lønnskonto eller den kontoen som betalingskortet trekker fra. Bruker du et kredittkort for å betale med, kan en ha det som en fast oppgave i måneden med å betale fra regningskonto. På den måten får en automatisk god oversikt over eget forbruk.
5. Småsparing
Noen banker tilbyr noe som heter mikrosparing. Det betyr at for hver gang du tar ut penger fra minibanken eller betaler regninger, så går et avtalt beløp til sparing. Pengene forsvinner ikke men beløpene kan være så forsvinnende små at du ikke merker det før du har spart opp en pen sum.
6. Forsikring
Skaff deg to viktige forsikringer for din egen privatøkonomi skyld. Uføreforsikring og livsforsikring om du deler bolig med samboer, partner eller ektefelle. Med uføreforsikringen sikrer du at du har nok økonomi til å opprettholde levestandard om du skulle bli varig eller midlertidig ufør. En livsforsikring kan være alfa og omega for den bedre halvdel spesielt om en deler omsorg for barn. Det kan bety at en kan fortsette å ha tak over hodet om halve inntekten skulle forsvinne.
7. Bytt bank
Selv om en er fornøyd med banken kan det være lurt å sjekke litt med andre banker om de kan tilby bedre vilkår. I motsetning til en partner, vil forholdet til en bank bare styrkes om du er utro, og evt. kommer tilbake på et senere tidspunkt.
8. Lag handleliste
Ikke handle på tom mage. Du vil definitivt handle mer søtsaker og alt for mye av alt annet. Lag heller en handleliste på forhånd og vurder om du kan handle der det disse ingrediensene er billigst.
9. Bytt forsikringstilbyder
Forsikringsselskaper endrer på sine priser og tjenester like ofte som bankene gjør det. Du gjør lurt i å sette forsikringsselskapene opp mot hverandre for å få en bedre tjeneste og pris. Du kan spare tusener på bare en time eller to.
10. Pass på småkjøp
Til slutt en liten sak som har større betydning enn en skulle tro. Alle impulskjøpene som er så små at det ikke blir lagt merke til men som kan ha en stor innvirkning på lommeboken likevel. Prøv å ta alle småkjøpene fra nettbanken din og summer de opp, så ser du fort at du her har et stort sparepotensiale.